Slovenské hádzanárky na MS nepostúpili, prehrali s Rumunkami

08.06.2013 Celý región

Oradea 8. júna (TASR) - Slovenské hádzanárky si nevybojovali postup na decembrové MS, keď v barážovej odvete prehrali v rumunskom meste Oradea s domácim tímom jednoznačne 22:30. Zverenky trénera Petra Sabadku podľahli Rumunkám aj pred týždňom v prvom zápase v Partizánskom 21:23 a prenechali tak miestenku na svetový šampionát v Srbsku súperkám.

Slovenky nastúpili do odvety s imperatívom víťazstva, ale taktovku duelu držali od úvodných minút v rukách skúsenejšie domáce hráčky, ktoré si už v prvom polčase vypracovali štvorgólový náskok. Ani po zmene strán nenašla Sabadkova ekipa dostatok kvality na zvrat a slovenské reprezentantky tak dosnívali svoj sen po osemnástich rokoch sa opäť dostať na MS, kde mali doteraz zastúpenie iba jediný raz ešte v roku 1995 na šampionáte v Rakúsku a Maďarsku.

Streleckou líderkou slovenského tímu bola rovnako ako v prvom stretnutí Alžbeta Tóthová, tentoraz zaznamenala osem gólov.

Baráž o účasť na MS 2013 hádzanárok, odveta:

Rumunsko - Slovensko 30:22 (18:14)
/prvý zápas 23:21, na MS postúpilo Rumunsko/
Najviac gólov Rumunska: Tacalieová 11/6, Bradeanuová, Nechitová, Buceschiová a Pinteaová po 4.
Zostava a góly SR: Gubiková, Medveďová, Túrociová - Jakubisová 5, Tóthová 8/4, Rebičová 1, Horňáková 1, Michnová 3, Szöllösiová 2, Dubajová 1, Rajnohová, Súkenníková, Drotárová, Polláková 1, Szarková, Kováčiková.
Rozhodovali: Erdogan, Özdeniz (obaja Tur.),
vylúčenia: 4:2,
pok. hody: 8/8 - 4/4,
2500 divákov (vypredané).


Priebeh zápasu

Slovenský kouč sľuboval pred zápasom snahu o ofenzívne poňatie hry a to sa potvrdilo už v úvodných minútach. Na oboch stranách útok prevýšil obranu a tak už po necelých troch minútach videli diváci vo vypredanej hale po dva góly na oboch stranách. Rumunky ale potom šnúrou troch gólov za sebou odskočili na 5:2 a keď v 8. minúte viedli už 7:3, tréner Sabadka reagoval oddychovým časom. Slovenky sa po ňom spresnili kombinácie a kanonierka Tóthová znížila v 11. minúte zo sedmičky na 6:8, keď sa ale ešte viac mohli dotiahnuť na dostrel súperkám, tak v rumunskej bránke "čarovala" Ungureanuová. Po rýchlych brejkoch domáce rýchlo získali štvorgólový náskok späť a päť minút pred koncom polčasu už viedli dokonca hrozivo 17:10. Slovenky odpovedali štyrmi zásahmi v sérii a do kabín odchádzali s prijateľnejším mankom.

Po zmene strán si rumunské reprezentantky s prehľadom udržiavali minimálne štvor až päťgólový náskok, pretože hostky nedokázali korigovať skóre ani v núkajúcich sa presilovkách. Domáce ťažili v ofenzíve najmä z presnej ruky Tacalieovej, ktorá rutinérsky zakončovala kombinácie i sedemmetrové hody a séria troch gólov Rumuniek za sebou znamenala v 40. minúte ich presvedčivé vedenie 24:17. V bránke favorita sa navyše chytila aj druhá gólmanka Nichitaová a tak bolo už pred záverečnou fázou duelu o postupujúcom prakticky rozhodnuté. Šesť minút pred koncom už svietilo na ukazovateli skóre 28:19 a Rumunky si zaslúžene vychutnávali radosť z miestenky na MS. Záver ešte poznačilo nepríjemné zranenie nohy slovenskej brankárky Medveďovej.

Peter Sabadka, tréner SR: "Určite sme si odvetu predstavovali inak, ale prejavila sa kvalita Rumuniek, ktoré boli v odvete lepšie. Chceli sme, dievčatám nemám veľmi čo vyčítať, no nevyšiel nám náš zámer dostať sa v úvode do vedenia a vytvoriť tak na domáce tlak. Súper nám hneď gólovo ušiel a už bolo ťažké stratu doháňať. V prvom polčase nám príliš nefungovala obranná hra, dostali sme až osemnásť gólov a aj v útoku sme toho dosť pozahadzovali. Treba uznať kvalitu Rumuniek, pre naše hráčky to bola zasa obrovská skúsenosť a verím, že to zužitkujeme už v nasledujúcej kvalifikácii."
 

Vyberte región